臨牀消化器内科 Vol.23 No.6(4-1)


特集名 肝疾患の栄養療法
題名 肝硬変の栄養療法 (1) 肝硬変の栄養摂取状況とQOL
発刊年月 2008年 06月
著者 加藤 章信 盛岡市立病院/岩手医科大学第一内科
著者 遠藤 龍人 岩手医科大学第一内科
著者 俵 万里子 岩手医科大学附属病院栄養部
著者 金野 貴子 岩手医科大学附属病院栄養部
著者 鈴木 一幸 岩手医科大学第一内科
【 要旨 】 肝硬変のQOL (quality of life) 並びに食事摂取状況とQOLとの関連について検討した.その結果,肝硬変では同一年齢の対照に比べ,QOLは不良であった.また,食事摂取状況は対象症例の20 %に過剰,30 %に摂取不足がみられた.QOLと食事摂取状況との比較では,蛋白質の摂取状況とQOLは相関し,蛋白質摂取の低い症例でのQOLの低下が明らかであった.QOLの維持に食事摂取は重要なポイントと考えられる.
Theme Nutrition Therapy for Liver Diseases
Title Dietary Intake and Quality of Life for Patients with Cirrhosis
Author Akinobu Kato Morioka Municipal Hospital / First Department of Internal Medicine. Iwate Medical University School of Medicine
Author Ryuzin Endo First Department of Internal Medicine. Iwate Medical University School of Medicine
Author Mariko Tawara Division of Nutrition, Iwate Medical University School of Medicine
Author Takako Konno Division of Nutrition, Iwate Medical University School of Medicine
Author Kazuyuki Suzuki First Department of Internal Medicine. Iwate Medical University School of Medicine
[ Summary ] Dietary intake and quality of life (QOL) for patients with liver cirrhosis (LC) are elucidated. The QOL in patients with LC was lower than that of control subjects. The QOL for cirrhotic patients with low dietary intake was lower than that of cirrhotic patients with adequate dietary intake. Adequate dietary intake plays a key role in maintaining QOL for patients with LC.
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