臨牀消化器内科 Vol.23 No.12(6)


特集名 消化器癌化学予防の現状
題名 消化器癌化学予防 -- 抗酸化物質を用いた戦略
発刊年月 2008年 11月
著者 古倉 聡 京都府立医科大学消化器内科
著者 吉川 敏一 京都府立医科大学消化器内科
【 要旨 】 酸化ストレスあるいはフリーラジカル反応が発癌要因の一つであることは,疑いのない事実と理解されている.したがって抗酸化作用を有する成分は,癌の化学予防物質として古くから期待されてきた.疫学研究においては,抗酸化成分の豊富な果物や野菜類の摂取が発癌予防効果があることが示唆された.しかしながら,抗酸化物質の発癌予防効果がヒト臨床試験で確認された報告は少ない.最近では,抗酸化物質が体内で酸化を促進するという報告も散見される.本稿では,抗酸化物質の発癌予防についての現在の考え方について概説する.
Theme Present Status of Chemoprevention for Tumors Derived from Digestive Diseases
Title Cancer Chemoprevention-Radical Perspective
Author Satoshi Kokura Molecular Gastroenterology and Hepatology, Kyoto Prefectural University of Medicine, Graduate School of Medical Science
Author Toshikazu Yoshikawa Molecular Gastroenterology and Hepatology, Kyoto Prefectural University of Medicine, Graduate School of Medical Science
[ Summary ] It is believed that oxidative stress or free radical reactions are carcinogenis agents. Therefore, antioxidants have long been thought to be chemopreventative agents for cancer treatment. Epidemiologic studies, have suggested that high intake of fruit and vegetables which are rich in antioxidants has cancer chemopreventative effects. However, there are few reports which confirm the cancer chemoprevention effects of antioxidants in human clinical trials. Recently, it has been reported that some antioxidant materials have shown prooxidative effects.
In this report, we provide an outline concerning the cancer chemopreventative properties of antioxidant materials.
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