臨牀消化器内科 Vol.22 No.2(2-2)


特集名 消化器がんの疼痛管理
題名 [臨床](2) がん性疼痛治療の基本
発刊年月 2007年 02月
著者 松尾 直樹 埼玉県立がんセンター緩和ケア科
著者 余宮 きのみ 埼玉県立がんセンター緩和ケア科
【 要旨 】 世界保健機構 (WHO) ががん疼痛治療法を公表して以来,20年が経過したが,わが国では,未だに十分に普及してはいない.このWHO方式がん疼痛治療法は標準的かつ有効な治療方法として確立しており,がんの痛みの80 - 90 %は除痛可能である.この治療法は (1) 経口投与,(2) 定時投与,(3) 段階的な鎮痛薬選択,(4) 個別投与,(5) そのうえでのこまかい配慮,といった5原則を基本としている.専門的な知識や技術がなくても利用できる方法であるため,すべてのがん診療に関わる医師が疼痛治療に取り組む必要があり,わが国では,まずはこの方法を定着させることが第一の課題である.本稿ではがん診療に必要ながん疼痛治療の基本について,WHO方式がん疼痛治療法を中心に述べる.
Theme Pain Management in Gastrointestinal Cancer
Title Basics of Cancer Pain Relief
Author Naoki Matsuo Department of Palliative Care, Saitama Cancer Center
Author Kinomi Yomiya Department of Palliative Care, Saitama Cancer Center
[ Summary ] It has been 20 years since the World Health Organization (WHO) published the Cancer Pain Relief Program guidelines. However, this program remains in limited use in Japan. Established as a standard, effective approach, the WHO guidelines can be used to relieve 80 % to 90 % of cancer pain. The WHO guidelines are based on five principles : (1) by the mouth, (2) by the clock, (3) by the ladder, (4) by the individual and, (5) with attention to detail. Since it does not require any special knowledge or techniques, all Japanese physicians engaged in cancer care should learn these methods as a first priority. This report describes the basics of cancer pain relief with a focus on the WHO guidelines.
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