臨牀消化器内科 Vol.21 No.6(12)


特集名 消化器癌の予防医学
題名 がん予防医学の展望
発刊年月 2006年 06月
著者 津金 昌一郎 国立がんセンターがん予防・検診研究センター予防研究部
【 要旨 】 がん罹患率の年次推移や移民での変化は,がんは予防可能であることを示す.胃がんなどの低下傾向にあるがんの減少をさらに加速させ,結腸がんなどの上昇傾向にあるがんの増加を頭打ちにし、さらに減少させることが順当な対策である.そのためには,がんのリスク要因や予防要因を科学的に評価し,集団のリスク軽減という見返りが期待できる予防法については,その効率的な普及方法を開発し広めることが重要である.その一方で,化学物質・栄養素を補給する化学予防や個人の体質や栄養状態に応じたテーラー・メード予防など,個人に対する予防医療を現実のものとする研究が必要である.そして,がんを含めた総合的な疾病予防・健康増進という概念で,早期発見のための検診や治療医学との連携のもとに,科学的根拠に基づく予防医学が展開されることが望まれる.
Theme Preventive Medicine of Gastrointestinal Cancer
Title Perspectives on Preventive Medicine
Author Shoichiro Tsugane Epidemiology and Prevention Division, Research Center for Cancer Prevention and Screening, National Cancer Center
[ Summary ] As shown in annual national statistics and immigrant studies, cancer incidence rates differ in relation to time and place, which implies that cancer may be preventable. To accelerate the reduction of cancers, such as that of the stomach, and diminish the increasing numbers of cancer cases, such as that of the colon, is an obvious strategy. First, it is necessary to evaluate the risks and consider preventive factors based on scientific evidence. Then we must find practical means of prevention to disseminate information on reducing cancer risks in the general population. On the other hand, cancer prevention through chemical or nutritional supplements, or specific methods based on genetic or other predispositions should be developed and implimented for individuals. Preventive medicine should be evidence-based, in the interest of health promotion and disease prevention. It should be applied not only to single illness but to comprehensive health care. It also should be developed in conjunction with laboratory and curative medicine for early detection and treatment.
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