臨牀消化器内科 Vol.21 No.5(4-4)


特集名 E型肝炎 -- 最新の知見
題名 人獣共通感染症としてのE型肝炎 (4) 焼肉店での会食後に発生したE型肝炎集団発生
発刊年月 2006年 05月
著者 加藤 将 釧路赤十字病院内科
【 要旨 】 北海道北見市で69歳,男性がE型劇症肝炎で死亡した.種々の調査により同市内の焼肉店で会食した患者の親類縁者計7名にE型肝炎が集団発生していたことが判明した.感染源は豚肉,豚レバーと考えられた.またE型肝炎ウイルス (HEV) に感染した患者次男の血液が64歳,男性に輸血され,受血者はE型肝炎を発症した.HEV-RNAの遺伝子解析を行ったところ,患者次男と受血者の配列は一致した.本事例は市井の料理店でのHEV感染を示唆する初の事例であり,またわが国のE型肝炎の疫学的データを非常によく反映しており,非常に貴重な事例と考えられた.
Theme Update on Hepatitis E
Title Small Hepatitis E Outbreak in Yakiniku (Korean Bar-B-Q) Party Attendees
Author Masaru Kato Department of Internal Medicine, Kushiro Red Cross Hospital
[ Summary ] A 69 year old male died of fulminant hepatitis E in Kitami, Hokkaido. By conducting a family study, it was revealed that seven relatives of the patient were infected with HEV at a Yakiniku restaurant. Pig liver was determined to be the source of infection. To our surprise, a 64-year-old male was infected with HEV through a transfusion from a son of the patient who was infected with HEV at the restaurant. The HEV-RNA sequence of the two corresponded. This is the first report determining the source of HEV infection as being a restaurant.
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