臨牀消化器内科 Vol.21 No.5(4-1)


特集名 E型肝炎 -- 最新の知見
題名 人獣共通感染症としてのE型肝炎 (1) ブタにおけるE型肝炎ウイルス感染
発刊年月 2006年 05月
著者 高橋 雅春 自治医科大学医学部感染・免疫学講座ウィルス学部門
著者 岡本 宏明 自治医科大学医学部感染・免疫学講座ウィルス学部門
【 要旨 】 世界各地のブタ同様,わが国のブタでもE型肝炎ウィルス (HEV) (遺伝子型3型と4型の土着株) の感染が蔓延状態にある.ブタからヒトへのHEV感染を示す直接的な証拠は得られていないが,実験的にブタからチンパンジーへの感染が立証され,ヒトHEVと塩基配列が100%一致するHEV株がブタから分離されていること,E型肝炎患者が多い北海道では大多数の患者が発症1 - 2ヵ月前にブタレバーやホルモンの摂食既往を有し,市販のブタレバーから1.9% (7/363) の頻度でHEVが検出されていることなどから,ブタの肉や内臓を生,あるいは加熱不十分な状態で摂食した場合にHEVに感染する危険性があることは間違いない.
Theme Update on Hepatitis E
Title Hepatitis E as a Zoonotic Disease : Hepatitis E Virus Infection among Pigs
Author Masaharu Takahashi Division of Virology, Department of Infection and Immunity, Jichi Medical University School of Medicine
Author Hiroaki Okamoto Division of Virology, Department of Infection and Immunity, Jichi Medical University School of Medicine
[ Summary ] Infection with the hepatitis E virus (HEV) is highly prevalent among domestic pigs in many countries around the world including Japan, where genotype 3 and 4 HEVs circulate. Although there has been no direct evidence indicating HEV transmission from pigs to humans, experimental infection with HEV revealed that HEV from swine is transmissible to a chimpanzee. Furthermore, swine HEV strains with a nucleotide sequence identity of 100 % to human HEV strains have been recognized ; the majority of hepatitis E patients in Hokkaido reported a history of ingesting uncooked or undercooked pig liver 0.5 - 2 months before the onset of the disease ; and HEV RNA was detected in 1.9 % (7/363) packages of raw pig liver sold in grocery stores as food in Hokkaido. Therefore, it is beyond doubt that hepatitis E is transmitted by ingestion of uncooked or undercooked meat or viscera from pigs infected with HEV.
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