臨牀消化器内科 Vol.21 No.11(5)


特集名 経皮内視鏡的胃瘻造設術 (PEG) の実際
題名 PEG造設時の合併症とその予防
発刊年月 2006年 10月
著者 日下部 俊朗 伊達赤十字病院消化器病センター
著者 久居 弘幸 伊達赤十字病院消化器病センター
著者 莖津 武大 伊達赤十字病院消化器病センター
著者 田中 育太 伊達赤十字病院消化器病センター
著者 立野 久美子 札幌医科大学第四内科
著者 萩原 誠也 札幌医科大学第四内科
【 要旨 】 経皮内視鏡的胃瘻造設術 (PEG) は,経腸栄養のー手段として普及しつつあるが,造設時や造設後に種々の合併症を生じることがあり注意を要する.また,PEG造設法やキットにより起こりうる合併症が異なることがあり,患者の併存疾患のみならず,その特徴をあらかじめ把握しておくことが重要である.PEGは患者にとってQOLを改善する有用な手技であり,起こりうる合併症や偶発症の特徴および対処法を十分に理解しておくことが重要である.
Theme Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG)
Title Early Complications of Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG) and Their Prevention
Author Toshiro Kusakabe Digestive Disease Center, Japan Red Cross Date General Hospital
Author Hiroyuki Hisai Digestive Disease Center, Japan Red Cross Date General Hospital
Author Takehiro Kukitsu Digestive Disease Center, Japan Red Cross Date General Hospital
Author Ikuta Tanaka Digestive Disease Center, Japan Red Cross Date General Hospital
Author Kumiko Tateno Fourth Department of Internal Medicine, Sapporo Medical University School of Medicine
Author Seiya Hagiwara Fourth Department of Internal Medicine, Sapporo Medical University School of Medicine
[ Summary ] Percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) has become a relatively common means of providing enteral nutrition, however, a number of post-PEG placement complications have increased. It is important to understand various feature of the methods and equipment used, as well as the underlying diseases of the patients. PEG is one of the most useful procedures to improve QOL for patients who require enteral nutrition. The characteristics of the post-procedural complications and their management should be thoroughly considered.
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