臨牀消化器内科 Vol.21 No.11(3)


特集名 経皮内視鏡的胃瘻造設術 (PEG) の実際
題名 PEGのクリニカルパス
発刊年月 2006年 10月
著者 徳毛 宏則 JA広島総合病院消化器内科
【 要旨 】 経皮内視鏡的胃瘻造設術 (PEG) はクリニカルパスの使用に適した診療行為であると考えられる.PEGのクリニカルパスの作成にはまず期間とゴールを設定する必要があり,次いで術前の各種チェック項目と術後の身体観察項目 (全身状況,腹部所見,胃瘻孔部の状態など),栄養剤の投与,点滴,投薬,注射,検査,胃瘻孔部処置,清潔管理,安静度,などの項目を設定することとなる.各病院施設の事情や特殊性で最適なものを作成し,さらにヴァリアンスの検討を行いより良いものに改定していかねばならない.また,PEGのクリニカルパスの制作時や運用にあたっては栄養サポートチーム (NST) と密接に連携をとることが重要と考えられる.
Theme Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG)
Title Clinical Pass of Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG)
Author Hironori Tokumo Department of Gastroenterology and Hepatology, Hiroshima General Hospital
[ Summary ] PEG (percutaneous endoscopic gastrostomy) is thought to be a suitable clinical procedure for use in clinical pass management. In formulating PEG clinical pass, it is necessary first to set the period and goal of the clinical pass, then to determine various items before, as well as after the PEG procedure, e.g. inspection of systemic condition, the gastrostomy, intravenous drip, injections, medications, nutritions, blood tests, etc. Individual hospitals should formulate optimum clinical pass in relation to the circumstance and characteristics of each facility. Furthermore they should improve original pass by checking variant cases. In addition, it is important to cooperate closely with the NST (nutrition support team), when producing and implementing clinical pass.
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