臨牀消化器内科 Vol.19 No.8(1-1)


特集名 感染性腸炎
題名 [総論]感染性腸炎の分類と食中毒 -- 新しい感染症法,食品衛生法をふまえて
発刊年月 2004年 07月
著者 相楽 裕子 横浜市立市民病院感染症部
【 要旨 】 変貌する感染症対策のため,感染症法と食品衛生法が改正された.病原体の面からは,赤痢菌,コレラ菌などの2類感染症原因菌やクリプトスポリジウムを含む多くの病原体が食品・水媒介性に発生する可能性があるため,食中毒対象病原体に指定された.Clostridium defficileとMRSAは,抗菌薬関連下痢症あるいは易感染性宿主の院内感染として発生する.患者背景から感染性腸炎は次の六つのカテゴリーに分けられる.(1) 散発性下痢症,(2) 食中毒または食品・水媒介性集団発生,(3) 輸入感染症,(4) 抗菌薬関連性下痢症,(5) 院内あるいは施設内感染,(6) 性感染症である.動物および食品由来感染症は新たな疾患の侵入の危険や集団発生の危険が高い領域である.第一線の医療現場に求められることは,早期発見により感染拡大防止に寄与することであろう.
Theme Infectious Enterocolitis
Title Infectious Enteritis and Food Poisoning: an Overview Based on Revised Infection Control Laws and Food Sanitation Laws
Author Hiroko Sagara Department of Infectious Diseases, Yokohama Municipal Citizen's Hospital
[ Summary ] The infection control laws and the food sanitation laws were revised last year in preparation for crisis control. Many kinds of enteric pathogens were designated as foodpoisoning pathogens including Shigella spp., Vibrio cholerae O1 and O139, Salmonella Typhi and Paratyphi A, and Cryptosporidium sp. Clostridium difficile and methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) are important pathogens in antibiotic-related enterocolitis and nosocomial infection, but are not food-born. Epidemiological settings for gastroenteritis are divided into six types: those are sporadic, mass outbreaks in the community and institutions, travel-related, antibioticrelated cases and sexually-transmitted cases. Firstline clinicians need to be prepared for food and animal sourced infections.
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