臨牀消化器内科 Vol.19 No.3(4-1)


特集名 胃癌のリスクファクター
題名 食物・化学物質 (1) 総論
発刊年月 2004年 03月
著者 佐藤 俊哉 京都大学大学院社会健康医学系専攻医療統計学
【 要旨 】 胃がん発生に大きな地域差がみられることから,食生活を含めた環境要因の重要性が示唆されている.本稿では,環境要因のうち食物摂取と化学物質を取り上げ,塩分,果物・野菜,緑茶,アスベスト,電離放射線,N-ニトロソ化合物と胃がんとの関係のレビューを行う.
Theme Risk Factors for Gastric Carcinogenesis
Title Dietary and Other Risk Factors: An Overview
Author Tosiya Sato Department of Biostatistics, Kyoto University School of Public Health
[ Summary ] Distinct regional variations in incidence and mortality of gastric cancer suggest that environmental factors including diet may be etiologically important. This paper briefly reviews the relationships between dietary and other environmental factors and gastric cancer, such as salt, fruit and vegetables, green tea, asbestos, ionizing radiation, and nitrosoamines.
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