臨牀消化器内科 Vol.19 No.13(8)


特集名 消化器疾患と食事
題名 大腸癌増加と生活習慣 -- 食事を中心に
発刊年月 2004年 12月
著者 石川 秀樹 兵庫医科大学家族性腫瘍部門大阪研究室
著者 飯石 浩康 大阪府立成人病センター消化器内科
【 要旨 】 日本の大腸癌は急激に増加し,現在では,欧米並みに高率である.世界癌研究基金 (WCRF) と米国癌研究機関 (AICR) が世界中で行われた疫学研究をレビューし,癌と食事・生活の関係を報告した.この報告では,大腸癌を防ぐことが確実であるとするものに身体活動と野菜,大腸癌を促進することがほぼ確実であるとするのもにアルコールと赤身肉があげられている.本稿では,大腸癌と身体活動,野菜,アルコール,赤身肉の関係について考察し,日本の大腸癌の急激な増加には,身体活動の低下,アルコール,赤身肉の摂取過多が関与していると考えられることを示した.
Theme Diet as Etiologic Factors and Therapeutic Tools in Digestive Diseases
Title Lifestyle and Colorectal Cancer
Author Hideki Ishikawa Laboratoly of Hereditary Tumor, Institute for Advanced Medical Sciences, Hyogo College of Medicine
Author Hiroyasu Iishi Department of Gastrointestinal Oncology, Osaka Medical Center for Cancer and Cardiovascular Diseases
[ Summary ] The incidence of colorectal cancer has increased markedly in Japan. Lifestyle factors are important in the etiology of colorectal cancer. Many epidemiological studies have identified lack of low consumption of physical activity, vegetables, and high consumption of red meat and alcohol as major risk factors for colorectal cancer.
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