臨牀消化器内科 Vol.19 No.13(6)


特集名 消化器疾患と食事
題名 科学的根拠をもつ治療法としての食品と腸内細菌調整薬 -- 食物繊維の効果を中心に
発刊年月 2004年 12月
著者 安藤 朗 滋賀医科大学消化器内科
著者 藤山 佳秀 滋賀医科大学消化器内科
【 要旨 】 食と健康の関連が注目され,特定の食品が疾病の治療法の一つとして位置づけられる時代を迎えつつある.そのなかでも,プロバイオティクス (腸内細菌叢を変化させ生体に有益な効果をもたらす生菌剤) やプレバイオティクス (生体に有益な腸内細菌叢の成長や活動を間接的に刺激する食物繊維など) は,炎症性腸疾患の治療への応用がすでに展開されている.本稿では、食物繊維と腸内細菌との関わりを中心に,食物繊維とその代謝産物の短鎖脂肪酸の抗炎症効果について示すとともに,潰瘍性大腸炎患者用の病者用食品として厚生労働省の認可を受けている発芽大麦 (germinated barley foodstuff ; GBF) について解説する.
Theme Diet as Etiologic Factors and Therapeutic Tools in Digestive Diseases
Title The Role of Luminal Nutrition and Microflora for Maintenance of Gastrointestinal Functions
Author Akira Andoh Deparfment of Gastroenterology, Shiga University of Medical Science
Author Yoshihide Fujiyama Deparfment of Gastroenterology, Shiga University of Medical Science
[ Summary ] Luminal nutrition and microflora are important for the maintenance of gastrointestinal mucosal structures and functions. Short chain fatty acids (SCFAs) are metabolic products of anaerobic bacterial fermentation of dietary fiber and resistant starch, and are particularly important as the preferred respiratory fuel of the colonocytes. A variety of biological effects of SCFAs have been reported, and there is now an increasing number of experimental work showing new aspects of these molecules. For example, in relation to the mechanisms mediating the anti-inflammatory effects of SCFAs, several investigators have identified the inhibitory effects of butyrate on proinflammatory cytokine-induced NF-xB activation. Since NF-xB activation plays a central role in inflammatory responses, the inhibition of NF-xB activation represents the efficacy of dietary fiber and SCFAs in the treatment of inflammatory bowel disease.
戻る