臨牀消化器内科 Vol.19 No.13(4)


特集名 消化器疾患と食事
題名 食品による生体機能調節と腸管炎症
発刊年月 2004年 12月
著者 日比 紀文 慶應義塾大学医学部内科学教室
著者 松川 英彦 共済立川病院内科
【 要旨 】 食品の腸管炎症の病態への関与は疫学的にも,動物実験データ,臨床データからも間違いない.各栄養素はさまざまな形で,腸内細菌叢を含めた腸内環境へ影響を及ぼす.近年,腸内細菌叢をターゲットとし,腸管炎症を鎮静化させる治療法として,プロバイオティクス,プレバイオティクスなどが注目されており,本稿ではこれらによる炎症性腸疾患の治療を中心に概説した.現状では,プロバイオティクスおよびプレバイオティクスは,限られた状況下での有効性しか示されておらず,あくまで補助的治療の域を出ないが,薬物治療との組み合わせによって患者のQOL向上にもつながる場合があり,今後の発展が期待される.
Theme Diet as Etiologic Factors and Therapeutic Tools in Digestive Diseases
Title Food Influences Functions of Human Body and Inflammation of Gastrointestinal Tract
Author Toshifumi Hibi Department of Internal Medicine, Keio University School of Medicine
Author Hidehiko Matsukawa Department of Internal Medicine, Kyosai Tachikawa Hospital
[ Summary ] It is an epidemiologically given that food is related to the pathogenesis of inflammation of the gastrointestinal tract. Experimental data from animal models and clinical data from humans support this view. Each nutritional factor influences the environment of the gastrointestinal tract, including gut flora in many ways. Recently, probiotics and prebiotics have been noted as being part of a new therapeutic category, which suppresses inflammation of the gastrointestinal tract by influencing gut flora. In this paper, we summarized recent reports on probiotics and prebiotics as a therapy for inflammatory bowel disease. At present, the effectiveness of probiotics and prebiotics is restricted to some conditions and they are not much more than adjuvant therapy. However, in combination with conventional drug therapy, they can improve the quality of life for patients.
戻る