臨牀消化器内科 Vol.19 No.13(1)


特集名 消化器疾患と食事
題名 大腸は病気の発信源か -- 腸内細菌群集の多様性解析とプロバイオティクスによる腸内環境の改善
発刊年月 2004年 12月
著者 辨野 義己 理化学研究所バイオリソースセンター
【 要旨 】 腸内細菌の単分離・培養を介さないアプローチ,とくに16SリボゾームRNAクローンライブラリー法により,ヒト腸内細菌の全容が明らかになった.多様な細菌群集を数値として把握するターミナルRFLP法による「腸内細菌プロファイル」の解析を用いて,大腸疾患と腸内細菌に関するダイナミック研究が始まろうとしている.さらに,宿主に保健効果を示す生きた微生物を含む食品であるプロバイオティクスの日常的な摂取により,病気予防および制御が期待できると考えられる.
Theme Diet as Etiologic Factors and Therapeutic Tools in Digestive Diseases
Title Whole Analysis of Human Gut Microbiota and Function of Probiotics for Disease Prevention
Author Yoshimi Benno Japan Collection of Microorganisms, RIKEN BioResource Center
[ Summary ] By using a sequence analysis of 16 S rRNA clone libraries, the whole stracture of human gut microbiota has emerged. A profile of human gut microbiota with terminal restiction fragment length polymorphism (T-RFLP) analysis was used to characterize and compare gut microbiota in individuals. A differential profile compairing gut microbiota between health and disease were noted. Probiotics are live microbial food ingradients that have a beneficial effect on human health. It will be of particular value to have good prospective evidence that links the habitual intake of a specified probiotic component with subsequent disease risk and control.
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