臨牀消化器内科 Vol.19 No.1(6)


特集名 消化器癌の緩和医療
題名 緩和医療における栄養管理
発刊年月 2004年 01月
著者 城谷 典保 東京女子医科大学第二外科
著者 竹島 美由紀 東京女子医科大学第二外科
著者 亀岡 信悟 東京女子医科大学第二外科
【 要旨 】 癌末期の栄養管理の適応は,経口摂取として少量の水分や流動食の摂取が可能で,かつ2~3カ月以上のADLが維持される時期である.消化器癌患者では消化管の消化吸収障害や通過障害を呈することがあるため,経腸栄養より静脈栄養,しばしば在宅中心静脈栄養 (HPN) が適応となる.このような状況を考えると,栄養管理は,身体的な状況を含め緩和ケアにおける症状緩和に移行する前に行うことが望ましい.その時期であれば,投与エネルギー量として一般的に15~20kcal/kg/day程度,水分量として1kcal/ml/kg/dayを目安に栄養管理を行うことは臨床的に意義がある.症状緩和を重点的に行う予後1カ月以内の終末期は,正常代謝状態の必要水分量の1/4~1/2程度 (1日500~1,000ml) の水分・電解質管理を行うことが良好な緩和ケアにつながる.
Theme Palliative Medicine for Patients with Gastrointestinal Cancer
Title Nutritional Control in Palliative Care
Author Noriyasu Shirotani Department of Surgery II, Tokyo Women's Medical University School of Medicine
Author Miyuki Takeshima Department of Surgery II, Tokyo Women's Medical University School of Medicine
Author Shingo Kameoka Department of Surgery II, Tokyo Women's Medical University School of Medicine
[ Summary ] Adaptation of nutritional control is possible in the terminal stages of cancer treatment for patients who are able to recieve small amounts of water and a liquid diet orally when ADL is maintained for more than a few months. There are many cases in which there are disorders of digestion absorption and passage disturbance of the alimentary tract in digestive cancer patients, in which cases, total parenteral nutrition (TPN), especially home parenteral nutrition (HPN), is more useful than enteral nutrition. The effective period of nutritional control is prior to the period of palliative care in the terminal stage.
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