臨牀消化器内科 Vol.18 No.1(4)


特集名 食習慣と消化器疾患
題名 食品摂取状況の変遷とGERD
発刊年月 2003年 01月
著者 楠 裕明 川崎医科大学内科学消化器II
著者 春間 賢 川崎医科大学内科学消化器II
著者 鎌田 智有 川崎医科大学内科学消化器II
著者 本多 啓介 川崎医科大学内科学消化器II
著者 藤村 宜憲 川崎医科大学内科学消化器II
著者 眞部 紀明 広島大学大学院分子病態制御内科
【 要旨 】 GERD(gastroesophagial reflux disease)は,胸やけを中心とする逆流症状や内視鏡所見から診断する疾患であり,近年消化管の分野で注目を集める疾患のーつである.GERDの発生機序には多くの因子が関与しているが,食事を中心とした生活習慣の変化も大きな役割を果たしていると思われ,最近の本邦での患者数の増加に大きく関わっている可能性がある.食生活とGERDの関係には,LES圧を低下させ逆流防止機構の破綻を生じることや,胃酸の分泌を増加させる,食事自体が食道粘膜を直接刺激するなどの機序が考えられている.
Theme Life Style and Digestive Diseases
Title Nutritional Changes and Gastroesophageal Reflux Disease (GERD)
Author Hiroaki Kusunoki Division of Gastroenterology, Department of Internal Medicine, Kawasaki Medical School
Author Ken Haruma Division of Gastroenterology, Department of Internal Medicine, Kawasaki Medical School
Author Tomoari Kamada Division of Gastroenterology, Department of Internal Medicine, Kawasaki Medical School
Author Keisuke Honda Division of Gastroenterology, Department of Internal Medicine, Kawasaki Medical School
Author Yoshinori Fujimura Division of Gastroenterology, Department of Internal Medicine, Kawasaki Medical School
Author Noriaki Manabe Department of Medicine and Molecular Science, Hiroshima University Graduate School of Biomedical Sciences
[ Summary ] The prevalence of gastroesophageal reflux disease (GERD) is higher in developed countries than in developing countries, and it is increasing in Japan. Several socio-economical factors such as decline of Helicobacter pylori infection, increased nutrition intake, and increased energy intake, especially fat intake, may have a strong impact on the increase of GERD. The aim of the present report is to investigate the connection between nutritional changes and GERD in Japan.
戻る