臨牀消化器内科 Vol.17 No.6(5)


特集名 Virtual Endoscopy -- 現状と展望
題名 EUSによる三次元画像とVirtual Endoscopy
発刊年月 2002年 06月
著者 安田 健治朗 京都第二赤十字病院消化器科
著者 河端 秀明 京都第二赤十字病院消化器科
著者 中島 正継 京都第二赤十字病院消化器科
【 要旨 】 内視鏡的超音波断層法(EUS)の連続ラジアル像を積み重ねることによって三次元構築が可能となる.しかしながら,個々の画像がもつ大量の情報が三次元構築によって失われることを前提に,目的に合った三次元像を作ることが必要となる.一方,EUSによるVirtual endoscopyは消化管の表層を拾い上げることによって可能である.ただ,EUS自体が,内視鏡検査を兼ねることから考えれば,virtual endoscopy機能に大きな意義は認められず,粘膜下の情報を解析するために表面情報を用いるのが現実的といえる.
Theme Virtual Endoscopy -- Present Status and Perspective
Title Three Dimensional Imaging and Virtual Endoscopy Using Endoscopic Ultrasonography
Author Kenjiro Yasuda Department of Gastroenterology, Kyoto Second Red Cross Hospital
Author Hideaki Kawabata Department of Gastroenterology, Kyoto Second Red Cross Hospital
Author Masatsugu Nakajima Department of Gastroenterology, Kyoto Second Red Cross Hospital
[ Summary ] Endoscopic ultrasonography can produce cross-sectional images of the GI wall, which correspond well with histological findings. By using continuous scanning images from EUS, three dimensional images can be produced by overlaping the images. However, a great deal of information is lost in the 3-D EUS image, produced as continuous slices of EUS, as each image contains a great deal of information. On the other hand, virtual endoscopic pictures from 3-D EUS systems are not useful, because EUS systems have endoscopic functions. We can evaluate those virtual endoscopic images from EUS which will produce a reference point for investigating ultrasound images obtained through EUS.
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