臨牀消化器内科 Vol.13 No.10(4)


特集名 肝癌 --発癌のメカニズムと予防
題名 アルコールと肝発癌
発刊年月 1998年 09月
著者 堤 幹宏 金沢医科大学消化器内科
【 要旨 】 近年,アルコール(AL)の消費量の増加に伴いAL性肝硬変の頻度が増加してきているが,AL性肝硬変の肝癌合併頻度も年々増加し,1992年には約40%に達している.また,AL性肝線維症の段階でも肝癌を発生する症例が存在することが報告されるようになり,AL自体が肝発癌に対して促進的に作用している可能性が示唆されてきている.その機序として,ALによる肝障害作用,発癌物質の生成促進,promotor作用および飲酒に伴う栄養因子の関与などが考えられているが,今後とも多方面からの解析が進展するものと期待される.
Theme Hepatocarcinogenesis --Mechanism and Prevention
Title Alcohol and Hepatic Carcinogenesis
Author Mikihiro Tsutsumi Division of Gastroenterology, Department of Internal Medicine, Kanazawa Medical University
[ Summary ] The epidemiological link between cancer and alcoholism indicates that excessive alcohol intake increases the risk of hepatocellular carcinoma(HCC). Recently,it has been suggested that ethanol has a specific role in the development of HCC.The possible mechanisms whereby a1cohol abuse promotes the development of HCC, are hepatocellular injury from alcoho1,an increase in the conversion of carcinogens by the induction of microsomal enzymes., due to chronic ethano1 cons umption, the promoting action of ethanol itself, and nutritional deficiencies particularly of vitamin A, and presence of methyl radicals. However, there is little experimental evidence to support the direct pathogenic role of alcohol abuse in the development of HCC.
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