臨牀消化器内科 Vol.13 No.10(10)


特集名 肝癌 --発癌のメカニズムと予防
題名 小柴胡湯による肝発癌抑制
発刊年月 1998年 09月
著者 岡 博子 大阪市立総合医療センター消化器内科
【 要旨 】 肝硬変からの肝細胞癌発生抑制を目的として,肝硬変患者260例を対象として小柴胡湯による無作為対照試験を施行した.年齢,性,肝予備能,HBs抗原などの背景因子を層別化し,小柴胡湯1日7.5g投与群と対照群の2群に割り付け,60ヵ月間にわたり定期的に画像診断と腫瘍マーカーにより追跡し,その累積肝癌発生率および生存率を検討した.小柴胡湯投与群において肝癌発生率は低く,生存率は高い傾向を認め,とくに非B型肝硬変患者では両群に有意差を認めた.小柴胡湯の作用機序としては,アポトーシスの誘導作用,線維化抑制作用などが実験的に報告されている.
Theme Hepatocarcinogenesis --Mechanism and Prevention
Title Chemoprevention of Hepatocellular Carcinoma with Sho-saiko-to
Author Hiroko Oka Department of Gastroenlerogy, Osaka City General Hospital
[ Summary ] A prospective, randomized nonblind controlled study was performed to evaluate the preventive effect of Sho-saiko-to on HCC dcvelopment. Two hundred sixty patients with cirrhosis were randomly assingned to two groups. The patients in the trial group were given Sho-saiko-to in addition to the conventional drugs given to the control group. The patients were monitored for 60 months and the cumulative incidence of HCC and the survival rate in the two groups was calculated. The cumulative incidence curve of the trial group was lower than the control group, and the survival curve of the trial group was higher than the control group.
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