臨牀消化器内科 Vol.12 No.10(7)


特集名 潰瘍性大腸炎の治療の最先端
題名 栄養療法の意義
発刊年月 1997年 09月
著者 武田 弘明 山形大学医学部第二内科
著者 高橋 恒男 山形大学医学部第二内科
【 要旨 】 潰瘍性大腸炎は栄養療法単独でコントロールするのは難しい緩解期あるいは軽症例,経口摂取の可能な中等症例ではアルコール,カフェイン,強い香辛料のほか,乳糖を控える程度の指導が必要と思われる.しかし,重症例の場合には,中心静脈栄養(TPN)あるいは経腸栄養によって栄養を補充する必要がある.TPN自体に手術を回避するまでの効果がないことはすでに明らかになっているものの,TPNを施行することは早期に栄養状態を改善させるだけでなく,消化管の安静がはかられ腹痛や下痢などの症状緩和に役立つ.
その他の栄養学的治療の試みとしては,n-3系多価不飽和脂肪酸,短鎖脂肪酸,食物繊維などの治療効果が検討され,ある程度の効果があることが報告されている.
Theme Advanced Therapy Ulcerative Colitis
Title Significance of Nutritional Therapy in Ulcerative Colitis
Author Hiroaki Takeda The Second Department of Internal Medicine, Yamagata University School of Medicine
Author Tsuneo Takahashi The Second Department of Internal Medicine, Yamagata University School of Medicine
[ Summary ] Nutritional therapy for ulcerative colitis(UC) is controversial. In the mild, moderate active or remission state, UC patients might avoid to take of alcohol, caffeine, peppers, and sometimes lactose. In the severe active state, patients reduce energy intake, because of abdominal pain and diarrhea. Therefore, nutritional support such as total parenteral nutrition(TPN) or enteral nutrition(EN) is necessary. Nutritional support is successful in improving nutritional state and reducing the symptoms of patients with active UC. However, there is no evidence that TPN reduces the incidence of colectomy.
As another therapeutic approach, the effects of n-3 fatty acids, short chain fatty acids, and dietary fibers on the clinical course of UC have been studied but further investigations are needed.
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