臨牀透析 Vol.34 No.11(2-7)


特集名 透析食の調理者と透析患者
題名 全国各地の透析患者の食事事情 (7) 比較的田舎に住む老老介護で在宅を希望している70歳代男性患者
発刊年月 2018年 10月
著者 大里 寿江 腎愛会だてクリニック栄養科・管理栄養士
【 要旨 】 比較的田舎に住む老老介護で在宅を希望している70歳代男性患者に対する栄養指導を行った.ポイントとしてもっとも大切なことは,透析食のハードルを下げ老夫婦にとって実行可能なものにすることである.そのためには,維持透析患者の食事摂取基準をベースに,患者のこれまでの食生活に足し算,引き算をして作られるオリジナルの透析食を提案することが必要となってくる.さらに,患者家族の生活や身体状況など,背景を十分理解し,状況に合わせた柔軟な指導および経過観察も必須となる.これは,場合によってはすべての項目を目標範囲内にコントロールすることに優先して,しっかり食べるための指導であることを意味する.
Theme Dialysis patients and people who are in charge of preparing food
Title An important issue, which must be mastered by the elderly wishing to remain independent in their own country homes
Author Toshie Oosato Medical Corporation Association Date Clinic
[ Summary ] An important issue, which must be mastered by the elderly wishing to remain independent in their own country homes, is the preparation of a nutritional, dialysis compatible diet. This diet should be based on caloric intake criteria for maintenance dialysis patients, with consideration of both their past eating habits and suitable dialysis related foods. Furthermore, to build a whole picture of the patient, we need an understanding of their family's medical background and lifestyle. The client also needs food preparation instructions and ongoing follow-up visits, which are essential. Building an understanding, supportive relationship with the patient should take priority over trying to control them, so they trust and accept the instruction regarding eating well.
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