臨牀透析 Vol.34 No.11(2-1)


特集名 透析食の調理者と透析患者
題名 全国各地の透析患者の食事事情 (1) 都会に住む40歳代腹膜透析患者(妻と2人暮らし)
発刊年月 2018年 10月
著者 小田 浩之 杏林大学医学部付属病院栄養部・管理栄養士
著者 塚田 芳枝 杏林大学医学部付属病院栄養部・管理栄養士
【 要旨 】 透析患者の食事療法は,生活環境などの違いの影響を受けやすく,対象者に応じた栄養指導が必要である.都会においては1世代家族が多く協力者が少ないことや,通勤時間などの影響を受けることを考慮した取り組みが求められる.そのためには,調理を行うことを前提とせず,中食や宅配食などをうまく活用することが必要である.また,透析導入期においては,保存期からの変更点,とくに適切なたんぱく質摂取量の意味について,血液データなどを示したうえでの指導も重要である.
Theme Dialysis patients and people who are in charge of preparing food
Title City dwelling peritoneal dialysis patients
Author Hiroyuki Oda Department of Nutrition, Kyorin University Hospital
Author Yoshie Tsukada Department of Nutrition, Kyorin University Hospital
[ Summary ] Dietary therapy for dialysis patients is affected by differences in living environments. Nutritional guidance corresponding to the individual subject is necessary. In urban areas, efforts are required in consideration of the fact that there are many single generation families and there are few supporters and that they are affected by commuting time and associated complications. As a result, it is necessary not to depend on normally in home cooking, but to make good use of ready-made meals and home delivery of foods.
Also, during the dialysis induction phase, guidance on blood data etc. is important, in terms of changes in food preparation, especially in terms of adequate protein intake.
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