臨牀透析 Vol.31 No.11(5)


特集名 透析患者とその家族で取り組む合併症予防
題名 合併症予防を考えた食生活
発刊年月 2015年 10月
著者 北島 幸枝 東京医療保健大学医療保健学部医療栄養学科
著者 羽賀 里御 倉田会えいじんクリニック看護部・看護師
著者 兵藤 透 倉田会えいじんクリニック
【 要旨 】 心血管疾患や感染症など透析患者の合併症を栄養学的に予防および進展抑制するためには,動脈硬化の進展抑制と栄養状態の維持を目指した栄養食事療法が重要である.とくに既往歴のある透析患者や高齢者では積極的なアプローチが必要である.食生活の基本は,減塩による血圧と体液コントロールや血糖コントロール,リンコントロールに加え,食事量の低下を防ぎ,必要な栄養素量の確保を維持することである.患者個々の病態や生活環境に応じた栄養教育を実施し,適正な栄養摂取を目指す.
Theme Approach for preventing dialysis-related complications in dialysis patients and their family
Title Dietary prevention of complications in dialysis patients
Author Yukie Kitajima Division of Medical Nutrition, Faculty of Healthcare, Tokyo Health Care University
Author Satomi Haga Nursing, Eijin Clinic
Author Toru Hyodo Eijin Clinic
[ Summary ] Dietary therapy and nutritional management for dialysis patient prevention of complications such as cardiovascular disease and infectious diseases are important. A basic is to suppress progression of arteriosclerosis and maintain proper nutritional status. Dialysis patients and especially elderly dialysis patients with complications, require proactive nutritional approachs. In particular, we must teach methods for controlling blood pressure and controlling fluid levels through sodium restriction and control of blood sugar and phosphorus levels. It is also necessary for dialysis patients to prevent decreases in overall dietary intake to ensure proper daily nutriention. We must provide nutritional guidance according to the individual's condition and their life style.
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