臨牀透析 Vol.29 No.2(1)


特集名 維持透析患者の消化管疾患 ― 症状からみた傾向と対策
題名 食思不振並びに栄養障害(味覚障害を含めて)
発刊年月 2013年 02月
著者 磯部 伸介 浜松医科大学附属病院第一内科
著者 加藤 明彦 浜松医科大学附属病院血液浄化部
【 要旨 】 透析患者の栄養障害の頻度は高く,生命予後も悪化する重要な問題である.栄養障害の原因としてMIA(malnutrition inflammation and atherosclerosis)症候群や,食欲低下,味覚障害などが挙げられる.グレリンは食欲促進に作用する消化管ペプチドであり,透析患者に投与することで食欲促進作用があることが報告されている.H. pylori感染も食欲低下をもたらすことが知られており,除菌によりグレリンの増加,体重増加をきたす.また,腎不全患者では味覚障害の合併も多く食思不振の原因の一つとなる.味覚障害の原因としては薬剤性や亜鉛欠乏が知られている.栄養障害の治療として経管栄養(PEG含む)があるが,倫理的な問題もあり重度の認知症患者に対する経管栄養には検討が必要である.
Theme Diseases of alimentary tract in maintenance dialysis patients -- tendency and management from a view point of symptomatology
Title Anorexia, malnutrition and associated taste disorders
Author Shinsuke Isobe First Department of Internal Medicine, Hamamatsu University School of Medicine
Author Akihiko Kato Blood Purification Unit, Hamamatsu University School of Medicine
[ Summary ] Malnutrition is common in dialysis patients, and is a risk factor for mortality. MIA syndrome, anorexia and taste disorders may lead to malnutrition. Ghrelin is an orexigenic peptide released from endocrine cells in the stomach. Ghrelin treatment may improve the appetites of malnourished dialysis patients. H. pylori infection may also cause anorexia. H. pylori eradication helps to increase patients' ghrelin mRNA expression and body mass index. Taste disorders are common in CKD patients, and can be another cause of anorexia. In addition to aging, zinc deficiency and some drugs induce taste disorders. Percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) is one nutritional support method for treating critically ill patients. However, tube feeding is not recommended for terminally ill dementia patients.
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