臨牀透析 Vol.28 No.4(6-2)


特集名 腎不全患者相互の支え合いと自立を支援する ― セルフヘルプグループとピアサポート
題名 透析患者に対するピアサポートの実際 (2) 管理栄養士の立場から
発刊年月 2012年 04月
著者 朝倉 洋平 増子記念病院臨床栄養課・管理栄養士
著者 工藤 由美 増子記念病院臨床栄養課・管理栄養士
【 要旨 】 透析導入患者の高齢化や糖尿病性腎症患者の増加にもかかわらず,導入患者の生存率は改善している.しかし,闘病生活において,患者の精神的な不安が消えてしまうわけではない.患者の不安を軽減する支援のなかに,同じ闘病経験をした患者がほかの患者をサポートするピアサポートと呼ばれるものがある.当院では,透析患者に対し,患者同士が互いを励まし合いながら,長く安定した透析生活が送れることを目的に集団調理実習を実施している.管理栄養士は,安心して楽しく食事ができる場を用意するとともに,腎不全保存期から患者との関わりを深くもち,食事療法に関することだけでなく,患者の人柄や性格,生活背景を考慮した総合的な関わりが必要である.
Theme Self-Help Group and Peer Support for Chronic Kidney Disease Patients
Title Peer support for dialysis patients of education : as the registered dietitian working
Author Yohei Asakura Department of Clinical Nutrition, Masuko Memorial Hospital
Author Yumi Kudo Department of Clinical Nutrition, Masuko Memorial Hospital
[ Summary ] New hemodialysis patients' probability of survival has improved, in spite of the aging of the new patient population and an increase in the number of diabetic nephropathy patients. However these patients' psychological problems have not been disappeared. Peer support from other patients who have struggled against these diseases may reduce the discomfort and stress they experience. We offer group cooking classes which offer an opportunity for patients to have meals together and exchange information concerning their diseases. The purpose of these meetings is so patients may be able to develop the ability to manage the experience of life long dialysis treatment. Registered dietitians are especially valuable in providing vital information, vital to long range care.
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