臨牀透析 Vol.28 No.12(2-2)


特集名 管理栄養士からみた透析患者の食事療法のポイント -- 新たなエビデンスにつなげるために
題名 個別対応がとくに必要な症例から学ぶ (2) 血糖コントロールに苦慮した患者
発刊年月 2012年 11月
著者 花井 豪 東京女子医科大学糖尿病センター内科
著者 立松 栄次 東京女子医科大学栄養科・管理栄養士
著者 馬場園 哲也 東京女子医科大学糖尿病センター内科
【 要旨 】 腎不全患者では,尿毒症性物質の蓄積や二次性副甲状腺機能亢進症などの影響により,インスリン抵抗性が惹起される.一方,腎臓での糖新生障害やインスリンの代謝・排泄の低下により低血糖を起こしやすくなること,さらには血液透析中の急激な血糖低下が,透析後の反動的な血糖上昇を起こすことが知られている.糖尿病血液透析患者において血糖コントロールを行うには,このような複雑な糖代謝の特性を十分理解したうえで,インスリンをはじめとする薬物療法のみならず,食事管理を行うことが,重要な秘訣となる.
Theme Points of dietary therapy for national registered dietitian to establish clinical guideline for nutrition in dialysis patients
Title Glycemic control in diabetic patients undergoing hemodialysis
Author Ko Hanai Diabetes Center, Tokyo Women's Medical University School of Medicine
Author Eiji Tatematsu Department of Nutrition, Tokyo Women's Medical University School of Medicine
Author Tetsuya Babazono Diabetes Center, Tokyo Women's Medical University School of Medicine
[ Summary ] Patients with kidney failure, often experience an accumulation of uremic toxins and secondary hyperparathyroidism, which may induce insulin resistance. Impairments in metabolism, gluconeogenesis, and egestion of insulin in the kidneys often result in hypoglycemia. The rapid decreases in blood glucose levels during hemodialysis lead to reactionary hyperglycemia after hemodialysis. For glycemic control in diabetic patients who are undergoing hemodialysis, both dietary management and adequate understanding of the complex mechanisms of glucose metabolism are required.
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