臨牀透析 Vol.28 No.12(2-1)


特集名 管理栄養士からみた透析患者の食事療法のポイント -- 新たなエビデンスにつなげるために
題名 個別対応がとくに必要な症例から学ぶ (1) 血圧管理に難渋した患者
発刊年月 2012年 11月
著者 福島 正樹 重井医学研究所附属病院内科
著者 荒木 俊江 重井医学研究所附属病院内科
著者 市村 徹 重井医学研究所附属病院内科
著者 黒住 順子 重井医学研究所附属病院栄養管理部・管理栄養士
【 要旨 】 血液透析患者の高血圧は体液過剰がおもな原因であり,食塩摂取制限および透析による過剰な体液の除去が管理の基本となる.無尿の透析患者は,8gの食塩を摂取すると約1Lの飲水をすると考えられ,一律1日6g未満の減塩とドライウエイトに対する3~5%以下の透析間体重増加率が推奨されている.しかし,ドライウエイトの大きい患者では,この体重増加率では食塩過剰摂取となる可能性がある.また,減塩によって低栄養をきたし,体液が貯留することで血圧管理が困難になることもある.したがって,透析患者の血圧管理にあたっては,減塩療法と同時にドライウエイトおよび栄養状態を定期的に評価することが重要である.
Theme Points of dietary therapy for national registered dietitian to establish clinical guideline for nutrition in dialysis patients
Title Management of resistant hypertension in hemodialysis patients
Author Masaki Fukushima Department of Internal Medicine, Shigei Medical Research Hospital
Author Toshie Araki Department of Internal Medicine, Shigei Medical Research Hospital
Author Toru Ichimura Department of Internal Medicine, Shigei Medical Research Hospital
Author Junko Kurozumi Department of Nutrition Management, Shigei Medical Research Hospital
[ Summary ] Since the main cause of hypertension in hemodialysis patients is increased extracellular volume, salt restriction and removal of excess fluids through hemodialysis are the first steps for blood pressure control. Anuric hemodialysis patients generally ingest approximately 1 l of water for every 8 g of salt intake. It is recommended all hemodialysis patients restrict salt intake to less than 6 g/day, and maintain interdialytic weight gain at 3-5 % or less of dry weight. In patients with extreme dry weight, however, this level of weight gain may lead to an excess intake of salt. In addition, low salt diets may result in malnutrition, causing resistant hypertension due to fluid retention. Periodic evaluation of dry weight and nutritional status as well as salt restriction is essential to manage hypertension in hemodialysis patients.
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