臨牀透析 Vol.20 No.12(8)


特集名 透析患者の栄養評価における新理論と新技術
題名 透析患者の食事摂取量の評価方法
発刊年月 2004年 11月
著者 金澤 良枝 東京家政学院短期大学/東京医科大学腎臓科
著者 中尾 俊之 東京医科大学腎臓科
【 要旨 】 栄養評価における食事摂取量調査には,蛋白異化率や透析間の体液量変化からたんぱく質摂取量,食塩摂取量を算出し客観的に評価する方法がある.しかし,エネルギー摂取量は算定式はなく,食事摂取量調査により算出しなければならない.食事摂取量調査には,患者自身による献立記録,聞き取りによる24時間思い出し法,写真撮影による方法,食物摂取頻度調査などがある.
Theme New Trends in Nutritional Assessment of Dialysis Patients
Title Methods for evaluation of dietary intake in dialysis patients
Author Yoshie Kanazawa Tokyo Kasei-Gakuin Junior College / Department of Nephrology, Tokyo Medical University
Author Toshiyuki Nakao Department of Nephrology, Tokyo Medical University
[ Summary ] Evaluation of actual dietary intake is a fundamental issue in the nutritional assessment of maintenance dialysis patients. Calculation of protein catabolic rate, based on urea kinetics modeling, is a convenient and useful method for assessing protein intake. Salt intake can be calculated from intra-dialytic weight gain and changes in serum sodium concentrations, as well. For the evaluation of energy intake, there are, however, no biochemical laboratory methods, and direct investigation of actual dietary intake, such as diet diaries, combined with precise interviews with patients, photographs of the diets actually taken and counts of frequency of the foods taken is necessary.
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