臨牀透析 Vol.20 No.12(1)


特集名 透析患者の栄養評価における新理論と新技術
題名 総論:最近の栄養評価における理論と技術およびその問題点
発刊年月 2004年 11月
著者 武田 英二 徳島大学大学院ヘルスバイオサイエンス研究部臨床栄養学分野
著者 奥村 仙示 徳島大学大学院ヘルスバイオサイエンス研究部臨床栄養学分野
著者 竹谷 豊 徳島大学大学院ヘルスバイオサイエンス研究部臨床栄養学分野
【 要旨 】 透析患者では栄養障害の頻度が高く,また栄養障害は透析患者の生命予後を不良とするリスクフアクターとして重要視されている.栄養管理を適切に行うためには栄養評価が必要であり,栄養評価項目は次の4項目から構成される.(1) 問診や調査による評価で,体重の変動,摂食状況,生活環境を理解する,(2) 身体計測による評価では,BMI (体格指数),%IBW (理想体重比),%weight loss (体重減少率) を測定して,身体構成成分貯蔵量を評価する,(3) 臨床検査による評価では,血清アルブミン濃度や蛋白異化率を,さらにエネルギーおよび栄養素出納を評価する.
Theme New Trends in Nutritional Assessment of Dialysis Patients
Title Nutritional assessment : theory, techniques and problems
Author Eiji Takeda Department of Clinical Nutrition Institute of Health Biosciences, University of Tokushima Graduate School
Author Hisami Okumura Department of Clinical Nutrition Institute of Health Biosciences, University of Tokushima Graduate School
Author Yutaka Taketani Department of Clinical Nutrition Institute of Health Biosciences, University of Tokushima Graduate School
[ Summary ] Nutritional problems affecting survival rates greater than one year have frequently been observed in patients undergoing hemodialysis. Nutritional assessment is absolutely necessary for the adequate nutritional care. There are four categories of nutritional assessment. One is consultation to understand changes in patient body weight, food intake, and life style. Anthropometric analysis provides indices such as body mass index, percent of ideal body weight, percent of weight loss, etc. Serum albumin concentrations and protein catabolic rates are particularly important parameters for laboratory assessment. Finally, cooperative support by a nutritional support team will be required for the understanding of nutritional balance. Therefore, it is concluded nutritional support service, using nutritional assessment, is absolutely necessary to provide high quality therapy for patients.
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