臨牀透析 Vol.19 No.8(5)


特集名 透析医療におけるウーマン・ヘルス
題名 女性透析患者の栄養評価
発刊年月 2003年 07月
著者 金澤 良枝 東京家政学院短期大学,東京医科大学腎臓科
著者 中尾 俊之 東京医科大学腎臓科
【 要旨 】 慢性腎不全により腎機能低下が高度の患者では,しばしば蛋白栄養障害の所見を呈する.栄養障害は慢性腎不全透析患者の予後を不良とするリスクファクターとして重要視されている.女性透析患者の栄養評価上の特徴は,体組成評価(とくに体脂肪量,体蛋白量)や,身体計測評価において男性と差がある点である.栄養評価を経時的に行い,患者管理に役立てることが大切であると考える.また,栄養評価は血液生化学値を含め,いくつかの指標を組み合わせて行い,患者個々に管理していくことが重要である.
Theme Characteristic Problems in Managing Female Dialysis Patients
Title Nutritional assessment for female dialysis patients
Author Yoshie Kanazawa Department of Science Life Management, Tokyo Kasei Gakuin Junior College / Department of Nephrology, Tokyo Medical University
Author Toshiyuki Nakao Department of Nephrology, Tokyo Medical University
[ Summary ] Protein-energy malnutrition is frequently associated with end-stage renal failure, and is regarded as a principal risk factor related to mortality and morbidity in these patients. Compared with male patients, the characteristic features of female patients are lower body protein mass and higher body fat mass assessed by body composition analyses and anthropometrical measurements. Chronological nutritional assessment assorting several parameters including body composition and blood chemistry is important for the individualized management of dialysis patients.
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