臨牀透析 Vol.18 No.13(2-6)


特集名 栄養障害に陥った腎不全患者のケア -- 医師・栄養士・看護師の連携
題名 ケース・スタディ VI. 嚥下障害
発刊年月 2002年 12月
著者 麦谷 荘一 聖隷三方原病院泌尿器科
著者 新居 素子 聖隷三方原病院リハビリテーション診療科・言語聴覚士
著者 上田 恵子 聖隷三方原病院・管理栄養士
著者 金谷 節子 聖隷三方原病院・管理栄養士
著者 藤島 一郎 聖隷三方原病院リハビリテーション診療科
【 要旨 】 嚥下障害は高齢化の進んでいる透析患者にも徐々に増えつつある.嚥下障害を呈した患者に対しては,チームアプローチによる適切なリハビリテーションと栄養ケアを行うことが重要である.適切な治療により,全身の栄養状態の悪化を防ぎ,有効な摂食・嚥下訓練も可能となる.
嚥下障害を呈した透析患者の食事管理はさらに複雑ではあるが,基本的にはほかの透析患者と同様に栄養アセスメントを行い,栄養価の高い嚥下食を提供することである.
Theme Care of Patients with Chronic Renal Failure under Malnutrition -- The Teamplay of Physicians, Nutritionists, and Nurses
Title Management of dialysis patients with dysphagia
Author Soichi Mugiya Department of Urology, Seirei Mikatahara General Hospital
Author Motoko Arai Department of Rehabilitation Medicine, Seirei Mikatahara General Hospital
Author Keiko Ueda Department of Food Services and Clinical Nutrition, Seirei Mikatahara General Hospital
Author Setsuko Kanaya Department of Food Services and Clinical Nutrition, Seirei Mikatahara General Hospital
Author Ichiro Fujishima Department of Food Services and Clinical Nutrition, Seirei Mikatahara General Hospital
[ Summary ] The number of dialysis patients with dysphagia is increasing, along with an increase in the number of elderly patients on dialysis. For such patients, it is important to use a team approach for appropriate rehabilitation and nutritional care. The correct team approach can prevent deterioration of the patient's nutritional status, and provide effective training for eating and swallowing problems. Although the dietary management of dialysis patients with dysphagia is more complex, the basic approach is to conduct a nutritional assessment of each patient, just as with other dialysis patients, and provide a therapeutic diet of the proper quality and nutritional content.
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