臨牀透析 Vol.18 No.13(1-3)


特集名 栄養障害に陥った腎不全患者のケア -- 医師・栄養士・看護師の連携
題名 総論 III. CAPD患者の栄養管理
発刊年月 2002年 12月
著者 山地 泉 旭川赤十字病院腎臓内科
著者 佐々木 智子 旭川赤十字病院・管理栄養士
【 要旨 】 CAPD患者の栄養障害にはたんぱく摂取不足ばかりでなく,エネルギー摂取不足,炎症,運動不足などが関連する.たんぱく質やエネルギーの摂取不足は蛋白異化をきたし,一方,過剰なたんぱく摂取は尿素窒素や血清リンの上昇をきたす.また,炎症に伴う高サイトカイン血症は異化亢進やアルブミン合成低下をきたす.運動は筋肥大による蛋白同化や糖代謝,脂質代謝を改善する.したがって,CAPD患者の栄養管理は,透析量や透析液への蛋白喪失に応じたたんぱく摂取量と十分なエネルギー摂取量の確保,さらに感染症や炎症性疾患の管理,運動療法など,それぞれの患者に応じて実施することが重要である.
Theme Care of Patients with Chronic Renal Failure under Malnutrition -- The Teamplay of Physicians, Nutritionists, and Nurses
Title Nutritional management of CAPD patients
Author Izumi Yamaji Division of Nephrology and Hypertension, Department of Internal Medicine, Asahikawa Red Cross Hospital
Author Tomoko Sasaki Department of Nutrition, Asahikawa Red Cross Hospital
[ Summary ] Lack of protein intake, energy intake and exercise, along with inflammation, cause mal nutrition in CAPD patients. Lack of protein and energy intake aggravate protein catabolism, while excessive intake of protein increases levels of BUN and serum phosphorus. Inflammatory cytokines accelerate catabolism and supress alubumin synthesis. Exercise promotes anabolism with muscle hypertrophy, and improves metabolism of glucose and lipids.
In nutrional management of CAPD patients, it is important to consider appropriate protein intake in relation to dialysis dosage, peritoneal loss of protein, adequate energy intake, control of infection and inflammation and exercise therapy for each patient.
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