臨牀透析 Vol.17 No.12(8)


特集名 臨床検査値から栄養管理への展開
題名 カルニチン欠乏と栄養学的対策
発刊年月 2001年 11月
著者 前田 憲志 名古屋大学大幸医療センター内科
著者 中井 滋 名古屋大学大幸医療センター内科
【 要旨 】 カルニチンは,長鎖脂肪酸のミトコンドリア内膜通過の担体として重要な物質である.体内でも合成されるので通常は欠乏状態には至らないが,透析症例の場合,不適当な食事摂取が長期に続くと欠乏によって全身倦怠感の出現,心機能の低下,筋肉の蛋白異化亢進,貧血の助長,高脂血症の助長などの病態を生じる.しかし,羊肉,牛肉には高濃度のカルニチンが含まれており,とくに羊肉の含有量は著しく多い.これらの食品からの摂取に心がければ十分透析液中への喪失量を補充することが可能である.欠乏に陥り,症状の出現している症例にはL-carnitineの投与が必要であり,短期の投与で欠乏状態を是正する.羊肉や牛肉を適度に摂取して欠乏状態を生じないように平素から心がけることが大切である.
Theme Expanding Clinical Experimental Findings for Nutritional Management
Title Carnitine deficiency and nutritional measures
Author Kenji Maeda Nagoya University Daiko Medical Center
Author Shigeru Nakai Nagoya University Daiko Medical Center
[ Summary ] Carnitine plays an essential role as a carrier in the transport of long-chain fatty acids through the inner mitochondrial membrane. Since it is synthesized within the body, there is usually no carnitine deficiency. However, with dialysis therapy, unless the carnitine lost in the dialysate is replaced by proper diet, a carnitine deficiency may result. In this deficiency, various phenomena appear such as diminished effectiveness of erythropoietin, general fatigue, muscular weakness, cardiac failure and anemia. Mutton is the food containing the most carnitine, followed by beef. Poultry has little carnitine. With sufficient mutton and beef in the diet, there is virtually no carnitine deficiency. Patients with a deficiency of this kind must be given L-carnitine until the muscular concentration is regained.
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