臨牀透析 Vol.17 No.12(2)


特集名 臨床検査値から栄養管理への展開
題名 透析患者の栄養評価
発刊年月 2001年 11月
著者 庭山 淳 東京女子医科大学附属第二病院内科
著者 佐中 孜 東京女子医科大学附属第二病院内科
【 要旨 】 医学の進歩に伴い,外来での維持血液透析も長期化し,多くの患者にhigh-flux膜使用による維持血液透析が実施されるようになった.この技術の進歩に伴い,患者栄養評価方法も患者のQOLに併せて,進歩してきたといえる.
今回はhigh-flux膜使用下における患者栄養評価を中心に私見を述べる.
Theme Expanding Clinical Experimental Findings for Nutritional Management
Title Nutritional parameters in chronic hemodialysis patients
Author Jun Niwayama Department of Internal Medicine, Tokyo Women's Medical University Dai-ni Hospital
Author Tsutomu Sanaka Department of Internal Medicine, Tokyo Women's Medical University Dai-ni Hospital
[ Summary ] Recently, the number of standard dialyzers in use has been decreasing. High-flux dialyzers are thought to be used in over 80% of all cases in Japan. High-flux dialyzer have high-removal efficiency (=clearance), high ultrafiltration rates and, biocompatibility. But it is protein loosing membrain.
Therefore, it is necessary to change the nutritional quality of and nutritional assessment for High-flux dialyzers used with patients. We will explain how should nutritional states and assessments are evaluated in High-flux dialyzer used for patients.
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