臨牀透析 Vol.17 No.12(1)


特集名 臨床検査値から栄養管理への展開
題名 総論:人の栄養評価とその意義 -- アセスメント
発刊年月 2001年 11月
著者 板倉 弘重 茨城キリスト教大学生活科学部食物健康科学科
【 要旨 】 疾病の予防と治療のためには栄養評価が重要である.たんぱく質,脂質,糖質,ビタミン,ミネラルなどの栄養素は過不足なく,適切なバランスで供給されることが必要であり,また適正な摂取量は個人によっても異なっている.地域集団に対しても栄養素の摂取が適切に行われているかどうか調査することも必要である.
栄養評価としては身体計測,臨床所見,生理学的な検査,生化学的検査,免疫学的な検査が挙げられる.食事調査も含めることがある.身体計測では身長,体重の検査が基本的に重要であるが,脂肪の分布状況も大切である.肥満度ではBMIが広く用いられている.臨床検査では生化学的検査,生理学的検査,免疫学的検査が行われている.
Theme Expanding Clinical Experimental Findings for Nutritional Management
Title Nutritional assessment of human and its significance
Author Hiroshige Itakura Ibaraki Christian University
[ Summary ] Nutritional assessment is of increasing, importance for prevention, and treatment of diseases. Proper intake of protein, fat, carbohydrate, vitamins and minerals is required to maintain health.
The recommended amounts of nutrients are variable depending on the individual. It is also important to examine, the nutritional health of the general population.
Dietary, anthropometric and laboratory methods are major forms of nutritional assessment. Clinical assessment and assessment of the nutritional status of patients are important for treatment of diseases.
Assessment of fat distribution is a basis, for the prevention of chronic diseases.
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