臨牀透析 Vol.13 No.11(7-2)


特集名 腎疾患患者の食事援助 -- 治療用特殊食品の利用
題名 リン調整食品 (2) 腎臓食への応用
発刊年月 1997年 10月
著者 関根 綾子 帝京大学医学部附属市原病院・栄養士
著者 菅野 丈夫 帝京大学医学部附属市原病院・栄養士
著者 佐野 元昭 帝京大学医学部附属市原病院第三内科
【 要旨 】 腎疾患患者に対する治療用特殊食品の一つであるリン調整食品の特徴と使用方法について述べた.いずれの製品も,リン含有量は低く調整されているが,現時点では種類が少ないので,実際の食事では補助的な利用が多い.今後,さまざまなタイプのリン調整食品が入手可能となれば,低リン食の実行もしやすくなると思われる.
Theme The Support of Nutritional Condition of Patients with Renal Disease -- Foods for special dietary uses
Title Features of low phosphorus foods and their dietary application for renal disease
Author Ayako Sekine Teikyo University of Medicine Ichihara Hospital / dietician
Author Takeo Kanno Teikyo University of Medicine Ichihara Hospital / dietician
Author Motoaki Sano Teikyo University of Medicine Ichihara Hospital
[ Summary ] The features of low phosphorus foods which are among the special items in therapeutic diets for renal diseases, are described in this paper as well as the method of use.
Phosphate contents of all products are kept low. The variety is minimal, however. These foods are used more as complements or additions to actual meals.
If a larger variety of products becomes available in the future, low phosphate diets will become easier to put into practice.
戻る