臨牀透析 Vol.13 No.11(4-1)


特集名 腎疾患患者の食事援助 -- 治療用特殊食品の利用
題名 低たんぱく食品 (1) 特性と利点 -- とくにたんぱく調整食品とでんぷん製品
発刊年月 1997年 10月
著者 出浦 照國 昭和大学藤が丘病院内科
【 要旨 】 低たんぱくの治療用食品は,低甘味ブドウ糖重合体製品,中鎖脂肪酸製品,たんぱく調整食品,でんぷん製品,の4つのジャンルに分類できる.低甘味ブドウ糖重合体製品と中鎖脂肪酸製品は理論的には理想的な低たんぱく食品であるが,調味料であるため,実際上は補助的な役割にとどまる.これに対してたんぱく調整食品とでんぷん製品は食品素材であるため,応用範囲が広く,量的にもかなりの量まで用いることが可能であるため,低たんぱく食品の主役をつとめる.なかでもでんぷん製品は理論的に理想的であるうえに,実際上,応用範囲が著しく広く,大量利用も可能であることから,低たんぱく食の根幹を成す食品である.臨床上の効果も,他の3食品とくらべて群を抜いている.そのため,現実にもっとも高頻度に用いられている.
Theme The Support of Nutritional Condition of Patients with Renal Disease -- Foods for special dietary uses
Title Characteristics and usefullness of low protein foods
Author Terukuni Ideura Department of Internal Medicine, Showa University Fujigaoka Hospitall
[ Summary ] In order to prevent malnutrition during low protein diet therapy, it is necessary to employ specifically prepared low protein and high energy foods in daily diet. These foods are categorized into four groups according to chemical characteristics, that is malto dextrin, medium chain triglyceride, protein restricted cereal and starch food. The most effective and useful foods in these four groups are starch food which contain approximately 350kcal/100g of energy with only 0.3-0.5g/100g of protein. It is quite important to maintain adequate energy and a high amino acid score with a very low protein diet so as to spare severe restriction of protein. Employing starch food allows replacement of a large volume of low quality protein score food such as rice, bread and noodle with a high protein score food such as milk, egg, fish and meat with adequate energy.
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