臨牀透析 Vol.13 No.11(3)


特集名 腎疾患患者の食事援助 -- 治療用特殊食品の利用
題名 治療用特殊食品の概要と食事療法における意義
発刊年月 1997年 10月
著者 渡邊 有三 春日井市民病院内科
著者 山崎 親雄 増子記念病院内科
【 要旨 】 腎不全に悩む患者にとって食事療法は,腎機能維持のみならず腎不全に伴う合併症予防の観点からも重要な治療手段である.食事療法の根本は低たんぱく高エネルギー食であるが,この治療の目的が果たされるためには,患者にとって許容可能で永続的に行えるものでなくてはならない.そのためには,治療用特殊食品を利用した献立が必要な場合が多い.本章では,治療用特殊食品を使用した食事療法の目的とその臨床的意義について概説した.
Theme The Support of Nutritional Condition of Patients with Renal Disease -- Foods for special dietary uses
Title Significance of diet therapy on the management of renal failure patients utilizing specially arranged food stuff
Author Yuzo Watanabe Kasugai Municipal Hospital, Internal Medicine
Author Chikao Yamazaki Masuko Memorial Hospital
[ Summary ] Diet therapy is an essential strategy for the prevention of various complications related to renal failure as well as for preserving residual renal function. The principle of diet therapy for patients suffering from chronic renal failure is a low-protein and high-calorie diet. However, it should be easy to continue and be palatable for patients in order to assure long-term success. Specially developed foods have a prime role in low-protein diets and long-term success is unlikely without these special foods. In this context, we describe the purpose and the clinical significance of diet therapy utilizing various foods.
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