臨牀消化器内科 Vol.32 No.5(1-3)


特集名 肝疾患と栄養・サルコペニア
題名 肝疾患とサルコペニア(3)「肝疾患におけるサルコペニアの判定基準(第1版)」について
発刊年月 2017年 05月
著者 西川 浩樹 兵庫医科大学内科学肝胆膵科
著者 西口 修平 兵庫医科大学内科学肝胆膵科
【 要旨 】 日本肝臓学会サルコペニア判定基準作成ワーキンググループは,(1) 今後,肝疾患において患者の著しい高齢化に伴い,サルコペニア合併者の大幅な増加が予測されること,(2) 本症の合併者は予後不良であるというエビデンスが集積されてきたこと,(3) 肝臓は3大栄養素である糖質,タンパク質,脂質の重要代謝臓器であり,進行した肝硬変症例では蛋白エネルギー低栄養(protein‒energy malnutrition ; PEM)などによる二次性サルコペニアをきたしやすいこと,などの背景を受けて,「肝疾患におけるサルコペニアの判定基準(第1版)」の策定に至った.本稿では,サルコペニア判定基準作成に至るまでのプロセスを概説する.
Theme The Impact of Sarcopenia and Nutrition on Liver Diseases
Title Assessment Criteria for Sarcopenia in Liver Disease (First Edition)
Author Hiroki Nishikawa Division of Hepatobiliary and Pancreatic Disease, Department of Internal Medicine, Hyogo College of Medicine
Author Shuhei Nishiguchi Division of Hepatobiliary and Pancreatic Disease, Department of Internal Medicine, Hyogo College of Medicine
[ Summary ] The Japanese Society of Hepatology (JSH) working group for the creation of sarcopenia assessment criteria created its own criteria for sarcopenia including the following : (1) A rapid increase of the number of patients with sarcopenia with the significant aging in liver disease in recent years has been expected. (2) Clinical evidence that patients with sarcopenia have a dismal prognosis has been accumulated ; and (3) The liver is vital for metabolizing three major nutrients (i.e., glucose, protein, and lipid) and advanced liver cirrhosis is easily complicated by secondary sarcopenia due to protein‒energy malnutrition (PEM). In this section, we will outline the creation process of the assessment criteria for sarcopenia in patients with liver disease.
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