臨牀消化器内科 Vol.28 No.10(1)


特集名 PEGの現状
題名 栄養管理におけるPEGの役割
発刊年月 2013年 09月
著者 天神 尊範 大船中央病院消化器肝臓病センター
著者 上野 文昭 大船中央病院消化器肝臓病センター
著者 吉田 篤史 大船中央病院消化器肝臓病センター
【 要旨 】 経皮内視鏡的胃瘻造設術(PEG)の医学的な適応および絶対的・相対的禁忌はあるが,倫理的適応を十分考慮したうえでの基準はない.栄養管理におけるPEGの役割を考えるとき,医学的適応に合致しているか,PEGに耐えうるか,患者が経腸栄養の適応か,経腸栄養の期間などを検討し,倫理面も考慮したうえで経腸栄養管理をすべきである.また長期経腸栄養法による医原性サルコペニア(筋肉量の低下)の予防,微量元素欠乏症の早期発見も重要となる.本稿では上記項目を考察しながら栄養管理におけるPEGの役割を述べた.
Theme The Present State of Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG)
Title Role of PEG in Nutritional Management
Author Takanori Tenjin Center for Digestive and Liver Disease, Ofuna Chuo Hospital
Author Fumiaki Ueno Center for Digestive and Liver Disease, Ofuna Chuo Hospital
Author Atsushi Yoshida Center for Digestive and Liver Disease, Ofuna Chuo Hospital
[ Summary ] Indications and contraindication for percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) are well established. However, ethical considerations, particularly those based on patients view point, have not been sufficiently discussed. When considering the role of PEG in nutritional management, ethical aspects are important as well as indications and contraindications for gastrostomy as well as indications for long-term enteral nutrition. Attention should also, be paid to prevention of sarcopenia (loss of muscle) and early detection of trace element deficiency. We describe the role of PEG in nutritional management while considering the above issues.
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