特集名 | 腎疾患の栄養とその実際 | |
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題名 | ネフローゼ症候群 | |
発刊年月 | 1999年 12月 | |
著者 | 川嶋 朗 | 東京女子医科大学第四内科 |
著者 | 田中 純子 | 東京女子医科大学第四内科 |
著者 | 鈴木 浩一 | 東京女子医科大学第四内科 |
著者 | 荒井 純子 | 東京女子医科大学第四内科 |
著者 | 佐々木 俊一 | 東京女子医科大学附属病院栄養部 |
【 要旨 】 | ネフローゼ症候群は3.5g/day以上の蛋白尿とそれに伴う低蛋白(アルブミン)血症を特徴とする症候群で,浮腫や脱水,また水などの水代謝異常,高脂血症などを伴うことが多い.本稿ではネフローゼ症候群の食事療法について概説する. 腎機能障害のないネフローゼ症候群の場合,良質の蛋白質を中心に1.0~1.2g/kg/day程度の蛋白質を含む食事を選択し,腎機能が低下している場合は,その程度と窒素バランスを加味した蛋白制限を加えるのが適当ではないかと思われる.エネルギーについては35kcal/kg/day以上の摂取が基準となる.食塩制限は安定期なら5~7g/day程度でもおおむね合意が得られそうである. |
Theme | Practicing proper nutrition for kidney diseases | |
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Title | Nephrotic syndrome | |
Author | Akira Kawashima | Department of Medicine, Kidney Center, School of Medicine, Tokyo Women's Medical University |
Author | Junko Tanaka | Department of Medicine, Kidney Center, School of Medicine, Tokyo Women's Medical University |
Author | Koichi Suzuki | Department of Medicine, Kidney Center, School of Medicine, Tokyo Women's Medical University |
Author | Junko Arai | Department of Medicine, Kidney Center, School of Medicine, Tokyo Women's Medical University |
Author | Shunichi Sasaki | Department of Nutrition, Tokyo Women's Medical University Hospital |
[ Summary ] | The primary manifestation of nephrotic syndrome is a loss in urine of more than 3.5 grams of protein per day often with metabolic abnormalities of water such as edema, dehydration or overhydration, and hyperlipidemia. An appropriate diet for management of nephrotic syndrome is reviewed. Optimal dietary protein intake in nephrotic syndrome cases, with normal renal function, may be considered to be 1.0-1.2g/kg/day. Additional protein restriction should be required for patients with renal dysfunction. Energy requirements are basically more than 35kcal/kg/day. 5-7g/day of salt can be permitted in the steady state. |