INTESTINE Vol.22 No.6(1-1)


特集名 大腸内視鏡の話題─機器と挿入法
題名 挿入の基本 (1) 太径スコープ
発刊年月 2018年 11月
著者 工藤 豊樹 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 豊嶋 直也 昭和大学横浜市北部病院消化器センター/総合川崎臨港病院内科
著者 森 悠一 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 三澤 将史 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 小形 典之 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 久行 友和 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 林 武雅 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 若村 邦彦 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 馬場 俊之 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 澤田 成彦 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 石田 文生 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 工藤 進英 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
【 要旨 】 軸保持短縮法は大腸内視鏡挿入における基本手技であり,とくに太径スコープにおいてはこの挿入法の習得が必須である.初学者は「場を作る」ことの重要性を理解し,「S-top」を正しく見極めることが求められる.さらに「3S Insertion Technique」と「S-topをとらえるテクニック(hooking the“ S-top”)」は軸保持短縮法の根幹をなす手技であるため,理論を十分に理解し,なおかつ繰り返し体に覚え込ませることが大切である.また補助手段をうまく活用することで腸管に負担をかけずに挿入することが可能となり,これらの手技やコツを習得することが軸保持短縮法上達への近道である.
Theme Topics of colonoscopy -- devices and insertion techniques
Title Basic technique for large-diameter colonoscopes
Author Toyoki Kudo Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Naoya Toyoshima Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Yuichi Mori Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Masashi Misawa Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Noriyuki Ogata Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Tomokazu Hisayuki Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Takemasa Hayashi Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Kunihiko Wakamura Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Baba Toshiyuki Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Naruhiko Sawada Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Fumio Ishida Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Shin-ei Kudo Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
[ Summary ] The shaft retention and shortening method is a basic technique for colonoscopic insertion. It is particularly advantageous in mastering this insertion method when we use large-diameter colonoscopes. It is necessary for beginners to understand the importance of "creating a good environment for scope insertion" and to identify the degree of "S-top". Furthermore, because "3S Insertion Technique" and "hooking the S-top technique" are procedures which form the basis of the shaft retention and shortening method, it is important for us to understand theory well enough and to learn through physical repetation. Also, we can insert the scope without putting a burden on the intestinal tract by utilizing help from assistants. Therefore, this maybe a shortcut for total colonoscopic safety, in order to learn proper "shaft retention and shortening method" and practice these procedures.
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