特集名 | 経皮内視鏡的胃瘻造設術 (PEG) の実際 | |
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題名 | PEG造設手技の基本 | |
発刊年月 | 2006年 10月 | |
著者 | 嶋尾 仁 | 消化器治療内視鏡研究所,ケイアイ飯田橋クリニック |
【 要旨 】 | 1979年,Gauderer,Ponskyらにより経皮内視鏡的胃瘻造設術 (percutaneous endoscopic gastrostomy ; PEG) が開発された.胃瘻造設の手技の要点は胃と体外を結ぶ穴を開けてカテーテルを留置すること,穴の周囲を可能なかぎり強固な組織で覆うことである.PEGでは胃壁固定具を用いることで,外科手術と同様の癒着を作製することができる.造設法は,(1) pull法,(2) push法,(3) introducer法と三法に分類するのが一般的である.pull法とpush法には大きな差は認めない.introducer法の長所は,スコープ挿入が1回で全行程が終了することと,カテーテルが咽頭を通過しないことである. |
Theme | Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG) | |
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Title | Basic Methods of Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG) | |
Author | Hitoshi Shimao | Institute of Gastrointestinal Therapeutic Endoscopy, Keiai Iidabashi Clinic |
[ Summary ] | In 1979, PEG was developed by Gauderer, Ponsky et al. The main technical points are to insert a catheter into the stomach through the abdominal wall and the gastric wall and to cover the catheter with a firm tissue. By using fixing materials, firm adhesion around the fistel may be obtained. The method is classified into three types (pull, push and introducer methods). There are no significant differences between pull and push methods. The merits of the introducer method are one insertion of the endoscope and that catheter is not passed through the oral cavity. |