特集名 | Neurogastroenterologyの幕開け | |
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題名 | 消化吸収に対する中枢神経の関与 | |
発刊年月 | 2003年 09月 | |
著者 | 藤本 一眞 | 佐賀医科大学内科 |
【 要旨 】 | 食物摂取後に消化吸収される栄養素と,その代謝産物や消化吸収に伴い合成・分泌される各種の液性因子が,食欲を調節して食物の摂取を調節している.食欲中枢である視床下部の諸核は,自律神経系を介して消化液の分泌や消化管の運動を調節し,食物の消化吸収に関与している.今回,さらにこれらの諸核が小腸粘膜の増殖の調節を介して食物の消化吸収の重要な役割を担っている可能性を示した.食欲と消化吸収の調節機構は両者とも生体の代謝調節に重要であるが,両者の関連については不明な点が多く,中枢神経系の消化管機能との関連とともに今後の重要な研究課題であろう. |
Theme | The Beginning of Neurogastroenterology | |
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Title | Relationship Between the Central Nervous System and the Small Intestine | |
Author | Kazuma Fujimoto | Department of Internal Medicine, Saga Medical School |
[ Summary ] | Food intake is mainly controlled by appetite, which is modulated by many variables, including hormonal, neuronal, and mechanical factors. The hypothalamus controls both secretion of hormones and digestive juice, and gastrointestinal movement, via the autonomic nervous systems. In this review, we indicate that the hypothalamus can regulate mucosal growth and apoptosis in the small intestine, where it is a main factor in nutrient absorption. We also describe the relationship between the hypothalamus and the intestinal mucosa. |