臨牀透析 Vol.28 No.12(2-6)


特集名 管理栄養士からみた透析患者の食事療法のポイント -- 新たなエビデンスにつなげるために
題名 個別対応がとくに必要な症例から学ぶ (6) 家族の協力が得られない男性患者
発刊年月 2012年 11月
著者 朝倉 洋平 増子記念病院臨床栄養課・管理栄養士
著者 工藤 由美 増子記念病院臨床栄養課・管理栄養士
著者 加藤 ふみ 増子記念病院内科
著者 伊藤 晃 増子記念病院内科
著者 山﨑 親雄 増子クリニック昴
【 要旨 】 慢性腎臓病では,患者の生活習慣を尊重した食事療法が,スムーズな治療開始と持続のために必要といわれている.しかし,食事面で家族の協力が得られない男性患者では,病期の進行により,次々に変化する食事療法に翻弄され,食事管理に難渋する場合がある.今回,当院の調理実習を利用した食事指導を行い,長期に及ぶ腎不全保存期を経て,計画的な血液透析療法の導入後,安定した経過を辿っている1症例を呈示する.食事面で家族の協力が得られない男性患者においては,腎不全保存期からの継続した食事指導が重要であるとともに,透析導入期の患者の受け入れ状況や食事内容,検査項目のモニタリングを行い,個別性を重視した柔軟な対応が必要である.
Theme Points of dietary therapy for national registered dietitian to establish clinical guideline for nutrition in dialysis patients
Title Importance of family support for dialysis patients
Author Yohei Asakura Department of Clinical Nutrition, Masuko Memorial Hospital
Author Yumi Kudo Department of Clinical Nutrition, Masuko Memorial Hospital
Author Fumi Kato Department of Internal Medicine, Masuko Memorial Hospital
Author Akira Ito Department of Internal Medicine, Masuko Memorial Hospital
Author Chikao Yamazaki Masuko HD Clinic "SUBARU"
[ Summary ] When treating chronic kidney disease, dietary treatment must be provided in respect to the patient's lifestyle in order to provide proper initiation and continuation of therapy. As the condition of the patient advances subtle changes must be made in dietary regimens. The support of the patient's family is necessary for dietary treatment to be effective. Dietary instruction at our hospital includes instruction in food preparation. The case of a patient who received dietary instruction from the initiation of dialysis through an extended treatment period is presented. This case illustrates the importance of the patient's family's cooperation in dietary monitoring and providing pertinent information to medical professionals.
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